Beugels of Orthodontie – Tandartsenpraktijk Wilhelminaweg – Dieren

Beugels of Orthodontie

Beugels of Orthodontie

 1. Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?
 2. Hoeveel kost een beugelbehandeling?
 3. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een petjesbeugel en een nekbeugel?
 4.  Ik heb een hoektand die niet wil doorkomen. Deze tand moet worden ‘vrijgelegd’. Wat houdt dat in?
 5. Wat is het verschil tussen de witte en ‘gewone’ metalen plakkertjes?
 6. Klop het dat er soms kiezen moeten worden getrokken voor een beugelbehandeling en waarom?
 7. Moet je altijd alles gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?
 8. Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een vaste beugel?
 9. Doet een beugel pijn?
 10. Wat houdt een operatieve kaakcorrectie precies in?
 11. Als je een beugel van de orthodontist hebt moet je dan nog naar je eigen tandarts?
 12. Krijg je van een beugel gaatjes?
 13. Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald?

TIP : Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via e-mail.

01. Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

In principe kunnen beugelbehandelingen tot elke leeftijd worden gedaan. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Bovendien kan een afwijkende stand van de kaken bij volwassenen niet meer met beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door de kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.

02.  Hoeveel kost een beugelbehandeling?

Het is onmogelijk om van tevoren precies aan te geven hoeveel een orthodontische behandeling zal gaan kosten. De kosten hangen in de eerste plaats af van het type beugel. Er zijn uitneembare, gedeeltelijk vaste en volledig vaste beugels. Verder zijn de kosten erg afhankelijk van het behandelingsverloop en het aantal behandelingen. Een langdurige behandeling kost in het algemeen meer dan een vlot verlopende behandeling.

03. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een petjesbeugel en eennekbeugel?

Beide beugels verplaatsen het bovengebit en de bovenkaak naar achteren. Een petjesbeugel loopt schuin omhoog. Een nekbeugel loopt schuin omlaag. Met andere woorden: de werking van beide beugels is anders. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat een petjesbeugel wat vaker wordt gebruikt om tijdens de groei de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar te verbeteren. Een petjesbeugel wordt vaak in combinatie met een ‘blokbeugel’ gedragen. Een nekbeugel wordt meestal meer gebruikt om de bovenkiezen naar achteren te bewegen. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor het rechtzetten van de boventanden. Het hangt erg af van het soort gebitsafwijking welke beugel het meest geschikt is. De orthodontist gebruikt vaak röntgenfoto’s van het hoofd om te beoordelen wat de beste beugel is.

04. Ik heb een hoektand die niet wil doorkomen. Deze tand moet worden’vrijgelegd’. Wat houdt dat in?

Als een tand niet door wil breken is het vaak mogelijk om de tand te laten ‘vrijleggen’. Dit wordt door de kaakchirurg gedaan. Eerst krijg je – net als bij de tandarts – een paar prikjes (verdoving). Daarna voel je niets meer van de ingreep. In het tandvlees wordt een sneetje gemaakt. Soms moet er een beetje bot worden weggehaald. Op de vrijgelegde hoektand wordt een ‘slotje’ (bracket) vastgeplakt. Aan het ‘slotje’ zit een metalen draadje. Het tandvlees wordt vervolgens met een paar hechtingen weer dichtgemaakt. De hechtingen lossen meestal vanzelf weer op. Het draadje steekt na de ingreep iets uit het tandvlees. Zo kan de orthodontist via het draadje de tand voorzichtig met een beugel uit de kaak bewegen.

05. Wat is het verschil tussen de witte en ‘gewone’ metalen plakkertjes?

Witte plakkertjes (brackets genaamd) zijn gemaakt van keramisch materiaal waardoor ze minder zichtbaar zijn op de tanden. Deze witte brackets zijn verder net zo goed en veilig voor je tandglazuur als de metalen brackets.
Witte brackets zijn wel duurder, waardoor de meeste mensen kiezen voor metalen brackets. Vooral volwassenen die een beugel krijgen kiezen vaak voor witte brackets.

06. Ik heb gehoord dat er soms kiezen moeten worden getrokken vooreen beugelbehandeling. Waar is dat nou goed voor?

Vaak moet er ruimte gemaakt worden om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een buitenbeugel worden gedaan. Maar soms kan er met een buitenbeugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval kan er vaak nog wel voldoende ruimte worden gemaakt door het trekken van kiezen. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto’s beoordeelt de orthodontist of het echt nodig is om kiezen te trekken en zo ja welke er dan het best uit kunnen worden gehaald.

07. Moet je altijd alles gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?

Nee, het is lang niet altijd nodig om te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles – of bijna alles – is gewisseld. Maar dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd. Meestal worden hiervoor ‘blokbeugels’ en buitenbeugels gebruikt. Deze beugels kunnen in de regel het best worden gebruikt als de wisseling nog niet ten einde is. Indien er namelijk alsmaar wordt gewacht tot alles is gewisseld bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk om de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met beugels alsnog goed te krijgen.

08. Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer eenvaste beugel?

Iedere beugel heeft zo zijn eigen toepassingsmogelijkheid. Het is eigenlijk te vergelijken met gereedschap, zoals b.v. een hamer en een zaag. Met een zaag kun je goed zagen. Maar je kunt er niet zo goed een spijker mee in de muur slaan. Daar is een hamer beter geschikt voor. Maar een hamer is weer niet geschikt om mee te zagen. In het algemeen is een uitneembare beugel vaak meer geschikt om groepen tanden en kiezen te verplaatsen. Zo wordt b.v. met een uitneembare beugel als een ‘blokbeugel’ het hele bovengebit naar achteren en het hele ondergebit naar voren verplaatst. Vaste beugels zijn meestal wat meer geschikt om individuele tanden en kiezen te verplaatsen. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto’s beoordeelt de orthodontist met welke beugel een bepaalde gebitsafwijking het best kan worden gecorrigeerd.

09. Doet een beugel pijn?

De last die je van een beugel hebt kan per persoon erg verschillen. Als je net een beugel hebt gekregen kun je er vooral de eerste twee nachten best wel wat last van hebben. Eventueel kun je dan pijnstillers gebruiken (b.v. paracetamol). Als je veel last van je tanden hebt met kauwen kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals b.v. brood zonder korst, pap en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet heb je er daarna meestal weinig last meer van. Telkens als de beugel door de orthodontist is bijgesteld kunnen de tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.

10. Wat houdt een operatieve kaakcorrectie precies in?

Bij een operatieve kaakcorrectie wordt de stand van de kaken door de kaakchirurg door middel van een kaakoperatie gecorrigeerd. Zo’n behandeling wordt meestal een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan. In het kort komt de behandeling erop neer dat het gebit eerst door de orthodontist met een vaste beugel ( plaatjesbeugel ) wordt rechtgezet. Daarna worden de onder- en bovenkaak door de kaakchirurg operatief in de goede stand geplaatst. Deze operatie gebeurt onder narcose. De operatie gebeurt van binnenuit. In het algemeen zijn er dus na de operatie geen littekens in het gezicht te zien. Na de operatie blijft de beugel meestal nog enige tijd in de mond om het onder- en bovengebit zo goed mogelijk op elkaar te plaatsen. De metalen schroefjes waarmee de kaken tijdens de operatie zijn vastgezet worden gewoonlijk een half jaar later door de kaakchirurg verwijderd.

11. Als je een beugel van de orthodontist hebt moet je dan nog naar jeeigen tandarts?

Nou en of ! Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. De orthodontist kijkt iedere keer naar de tanden om te zien of de beugelbehandeling goed gaat. Hij stelt de beugel ook telkens bij. Maar de orthodontist let niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarvoor moet je bij de tandarts onder controle blijven!

12. Krijg je gaatjes van een beugel?

Nee, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak. Dat is een wit laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed hebt gepoetst. In plak zitten miljarden bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door plak kan ook het tandvlees ontstoken raken. Bij een vaste beugel is het veel moeilijker om de tanden schoon te houden. Als er om de metalen slotjes plak blijft zitten kunnen daar gaatjes ontstaan. Je ziet dan van die witte of bruine vlekken op de tanden als de beugel er uit is gehaald. Dat zijn beginnende gaatjes. Als je je tanden goed schoonhoudt hoeft dat echter beslist niet te gebeuren. Dat kost wel véél meer tijd dan als je geen vaste beugel hebt.